Regulace stresové odpovědi v nádorových buňkách - Šimončík, Oliver (2017)
Proteinová homeostáza je neustále napadána stresy z vnějšího a vnitřního prostředí buňky. Rozrušená proteostáza následně vyvolává proteotoxický stres. K neutralizaci tohoto stresu si buňky vyvinuly obranný mechanizmus známý jako odpověď tepelného šoku (HSR). Hlavním regulátorem je transkripční faktor HSF1, který vystupuje jako centrální detektor proteotoxického stresu. Zvýšená teplota způsobuje ztrátu intramolekulární interakce HR-C domény s hydrofobními úseky oligomerizační domény (HR-A/B), narovnání proteinu HSF1 a následná vazba úseků HR-A/B způsobuje trimerizaci HSF1 se ziskem DNA-vazebné aktivity. Při monomerní konformaci je C-koncová transaktivační doména sbalená uvnitř proteinu na základě hydrofobních interakcí. Po trimerizaci dochází k jejímu odhalení a tím k umožnění vazby interakčních partnerů. Negativní regulace chaperonových komplexů Hsp70/Hsp90 ve stabilizaci monomerní konformace HSF1 je dobře popsaná, zatímco další faktory, podílející se na aktivaci HSF1 jsou neznámé. Dip