Vyšetřování podvodů s finančními zájmy Evropské unie - Zarivnij, Petr (2017)
Tato disertační práce vychází z předpokladu, že finanční zájmy EU nejsou za současného stavu dostatečně chráněny před sofistikovanou trestnou činností. Práce podává ucelený přehled o vývoji myšlenky ochrany finančních zájmů EU, nastiňuje dosavadní vývoj trestního práva EU, včetně predikce budoucích perspektiv, dále reflektuje otázky stran institucionálního rámce pro vyšetřování a stíhání, resp. pro mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech v dané oblasti, a předkládá nové formy harmonizačních opatření na poli trestního práva. Stávající unijní instituce a agentury typu Eurojust, Europol a OLAF mají při vyšetřování podvodů s finančními zájmy EU limitované pravomoci, které by měly být do budoucna vyřešeny zřízením nové instituce v podobě Úřadu evropského veřejného žalobce. V rámci disertační práce je tudíž hodnoceno, zda má tento nový úřad potenciál přispět k efektivnější ochraně finančních zájmů EU, a dále jsou navrženy alternativy, které by účinnější ochraně těchto finančních zájmů měly napomoci, avšak se zřízením Úřadu evropského veřejného žalobce nepočítají.