Zánik Jugoslávie jako státoprávní a ústavní problém - Kolumber, David (2016)
Předložená disertační práce „Zánik Jugoslávie jako státoprávní a ústavní problém“ se zabývá otázkou zániku Jugoslávie v letech 1990 až 1992. Práce se člení na čtyři základní části. Nejprve je rozebráno teoretické a státovědné ukotvení celkové problematiky. Dále se disertační práce zabývá hlavními ústavními institucemi (parlamentem, hlavou státu, vládou a ústavním soudem) a takzvaným „pilířům“ Jugoslávie (Josip Broz Tito, Jugoslávská lidová armáda, Svaz komunistů Jugoslávie, společný jazyk a idea bratrství a jednoty). Čtvrtá část se věnuje rozpadu Jugoslávie v letech 1990 až 1992 z ústavněprávního a státovědného hlediska.