In vitro studie sójových a jetelových isoflavonů v ruminální tekutině - Šancová, Kateřina (2017)
Isoflavony patří mezi sekundární metabolity čeledě bobovitých (Fabaceae), které jsou produkovány rostlinami jako obrana proti stresu. V živočišných organismech fungují jako tzv. fytoestrogeny, které napodobují hormon 17-β-estradiol. Nicméně nejvyšší aktivitu vykazuje equol, který vzniká z daidzeinu a formononetinu činností bakterií např. v rumenu přežvýkavců. Cílem praktické části diplomové práce bylo stanovení kinetiky odbourávání sójových isoflavonů a nárůst equolu v ruminální tekutině v závislosti na přidaném množství 40% sójového extraktu. Nejrychlejší nárůst equolu o 0,59 µg.ml-1.hod-1 byl pozorován během posledních 12 hod u vzorků s přídavkem 25 mg 40% extraktu. Dále byly určeny hladiny jetelových isoflavonů a equolu v ruminální tekutině kultivované v bioreaktoru po dobu 10 dní. Ustalování hladin bylo pozorováno od 6. dne, kdy se koncentrace biochaninu A pohybovaly okolo 0,50 µg.ml-1; genisteinu okolo 0,01 µg.ml 1; formononetinu okolo 0,42 µg.ml-1; daidzeinu okolo 0,04 µg.ml-1 a