Interakce cytotoxických organokovových komplexů s DNA - vliv na stabilitu a kompaktizaci nukleosomů - Hreusová, Monika (2017)
Tato diplomová práce se zabývá popisem interakcí DNA s protinádorově účinnými tetranukleárními komplexy osmia a dinukleárními komplexy ruthenia, které mají potenciální kondenzační schopnosti. Studované komplexy osmia [Os4(h6-p-cym)4(m2-OH)4(4,4‘-azopyridín)2][PF6]4 (1.[PF6]4) a [Os4(h6-p-cym)4(m2-OH)4(pyrazín)2][PF6]4 (2.[PF6]4) jsou složeny ze dvou biologicky neaktivních dinukleárních arénových jednotek spojených linkry, které formují aktívní tetranukleární komplexy. Komplexy ruthenia jsou složené ze dvou {(η6-p-isopropyltoluen)RuCl[3-(oxo-κO)-2-methyl-4-pyridinonato-κO4]} jednotek propojených flexibilním alifatickým řetězcem různé délky [(CH2)n (n = 4, 8, 12)]. Byl sledován vliv těchto komplexů na transkripci DNA, repozici nukleosomu a aktivitu mikrokokální nukleázy. Dosažené výsledky byly srovnány s účinkem cis-diammindichloridoplatnatého komplexu - cisplatiny, který je klinicky využívaným cytostatikem.