Studium chaperonových komplexů v nádorových buňkách - Dzurický, Dávid (2017)
Vytvoření a udržení správné konformace mnoha proteinů v buňce při fyziologických a obzvlášť při stresových podmínkách je zabezpečované molekulárními chaperony. Během procesu maligní transformace dochází k akumulaci mutovaných nebo nestabilních proteinů, které vyžadují stabilizaci pomocí chaperonů. Hlavní složkou chaperonového systému jsou proteiny Hsp70 a Hsp90, jejichž aktivitu do velké míry ovlivňuje interakce s pomocnými proteiny, ko-chaperony. Cílem této diplomové práce bylo studium interakčních partnerů Hsp70 a Hsp90 pomocí funkční proteomiky. Chaperonové komplexy byly izolovány afinitní chromatografií a následně identifikovány pomocí kvantitativní hmotnostní spektrometrie (SWATH). Z výsledků vyplývá, že použitím specifických inhibitorů Hsp90 a nukleotidů jsme byli schopni sledovat dynamické změny Hsp90 a Hsp70 s jejich ko-chaperony nebo klientskými proteiny.