Čichové schopnosti ptáků - Daňková, Kristýna; Vácha, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2017)
V této rešeršní práci jsem se zaměřila na čichové schopnosti ptáků, které představují mezi mnoha ornitology a smyslovými fyziology stále velmi aktuální téma. Historie celého bádání po důležitosti čichu pro ptáky sice sahá až na začátek 19. století, ale první publikovaná data byla shromážděna až k jeho konci a větší pozornosti se tomuto tématu dostalo dokonce až v polovině 20. století. Od této doby bylo realizováno mnoho studií s tímto tématem, jejichž výsledky vyvrací dřívější domněnky, že ptáci jsou buď zcela anosmičtí (bez čichu) anebo cítí jen velice málo. Kromě samotného čichu se práce věnuje také popisu ostatních důležitých smyslů ptáků, jako je zrak a sluch. Právě kvůli velmi dobře vyvinutému zraku byla dříve možnost využívání čichu ptáky hodnocena jako velmi málo pravděpodobná. Z anatomického hlediska najdeme v této práci porovnání čichového aparátu mezi jednotlivými druhy, což se dá odvozovat například pomocí z různě velikých čichových laloků či pomocí rozdílné plochy čichového epitelu.
In this work i focused on olfactory cues in birds. This topic is still relevant for many ornitologists. History of research on importance of olfaction for birds dates back to the beginning of 19th century and the first data was published at the end of that century. The topic got some serious attention in the mid 20th century. Since then, many studies on olfaction in birds were pubished, and the results disproved earlier hypothesis, that birds are anosmic or are able to smell only little. In addition to olfactory cues, I also described other important bird senses - vision and hearing. Because vision is really well developed sense, using olfaction was earlier regarded very unlikely. In this work we can find comparison of olfactory apparatus between birds species from the anatomical point of view. It is possible to be measured for example by comparing the size of olfactory bulbs or through different surface of olfactory epithelium.
Vedoucí práce: Martin Vácha
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: čich; ptáci; birds; smell; bakalářské práce; bachelor's theses