Čichové schopnosti ptáků - Daňková, Kristýna (2017)
V této rešeršní práci jsem se zaměřila na čichové schopnosti ptáků, které představují mezi mnoha ornitology a smyslovými fyziology stále velmi aktuální téma. Historie celého bádání po důležitosti čichu pro ptáky sice sahá až na začátek 19. století, ale první publikovaná data byla shromážděna až k jeho konci a větší pozornosti se tomuto tématu dostalo dokonce až v polovině 20. století. Od této doby bylo realizováno mnoho studií s tímto tématem, jejichž výsledky vyvrací dřívější domněnky, že ptáci jsou buď zcela anosmičtí (bez čichu) anebo cítí jen velice málo. Kromě samotného čichu se práce věnuje také popisu ostatních důležitých smyslů ptáků, jako je zrak a sluch. Právě kvůli velmi dobře vyvinutému zraku byla dříve možnost využívání čichu ptáky hodnocena jako velmi málo pravděpodobná. Z anatomického hlediska najdeme v této práci porovnání čichového aparátu mezi jednotlivými druhy, což se dá odvozovat například pomocí z různě velikých čichových laloků či pomocí rozdílné plochy čichového epitelu.