Právní poměr Čech k říši v době přemyslovské se zvláštním zřetelem k otázce nástupnictví - Razim, Jakub, 1982- (2017)
Práce si klade za cíl zmapovat právní rámec koexistence mezi středověkou říši Otonů a Sálců a přemyslovskými zeměmi v rozmezí od „temného“ 10. století do „renesančního“ 12. století, které se v právních dějinách v mnoha ohledech jeví jako přelomové. Na vztahy mezi oběma sousedními zeměmi, jejich obyvateli a panovníky se hledí z perspektivy říšských zpravodajů, z nichž jsou bližšímu zkoumání podrobeni ti, jejichž díla jsou v badatelské obci pokládána za „kanonická“, protože skýtají základní orientační body pro poznání vybrané otonsko-sálské epochy. Ve snaze o zajištění plurality žánrů a různorodé místní provenience byla pramenná báze sestavena ze tří kronik a dvou letopisů sepsaných v Porýní, Sasku, Hesensku či Bavorsku. Mezi tvůrci najdeme příslušníky klášterního a světského kléru, mnicha Widukinda z Corvey, biskupa Thietmara z Merseburgu, mnicha a později opata Lamperta z Hersfeldu, potažmo členy benediktinských opatství Sv. Mořice v Niederalteichu a Sv. Michaela v Hildesheimu, jejichž dějepisná produkce zůstává skryta v anonymitě.