Theoretical study of electronic properties of high-Tc superconductors and other materials with strongly correlated electrons - Geffroy, Dominique (2017)
V první části této práce (kapitoly 1 až 7) jsou stručně představeny oblasti našeho výzkumu a některé nástroje používané při studiu elektronové struktury systémů se silně korelovanými elektrony. V kapitolách 8 a 9 pak pojednáváme o našich hlavních výsledcích z oblasti elektronové struktury kuprátových supravodičů s vysokou hodnotou teploty supravodivého přechodu T c , a z oblasti excitonové kondenzace v rámci Hubbardova modelu. Dispersní relace fermionových excitací ve vysokoteplotních supravodičích byla studována s využitím selfkonsistentní varianty fenomenologického modelu, kde nabité kvazičástice interagují se spinovými fluktuacemi. Vstupy pro výpočty - pásová struktura a spinová susceptibilita χ - byly získány fitováním fotoemisních a neutronových dat v předchozí práci Thomase Dahma a spolupracovníků [T. Dahm et al., Nature Physics. 5, 217 (2009)].