Permeation of chemical compounds through biological membranes and its impact on the internal human exposure and risks - Řiháčková, Katarína (2017)
Předložená dizertační práce si dává za cíl hodnocení dermální absorpce vybraných environmentálních polutantů, u kterých byla sledována významná expozice s potenciálem škodlivého působení na zdraví člověka. Konkrétně se jedná o pesticidy, organické UV filtry v přípravcích osobní péče, bromované zpomalovače hoření a perzistentní organické polutanty (POPs). Toxikokinetické parametry těchto látek jsou klíčové pro hodnocení expozice a rizik pro člověka. Nicméně, až do doby řešení práce nebyly tyto parametry studovány či nebyly dostupné. V současné době jsou pro hodnocení toxikokinetických procesů, jako je absorpce, distribuce, metabolismus a exkrece (ADME), dostupné různé nástroje in vitro, in vivo a in silico. Přesto se hodnotitel rizik potýká s limitacemi pro hodnocení některých environmentálních polutantů, které mají širokou škálu fyzikálně-chemických vlastností a vyžadují specifické metodické přístupy hodnocení. Kromě stanovení dermální absorpce sledovaných látek se proto tato práce ...