Exposome birth cohort studies and their importance for understanding chemical exposures and related health outcomes - Piler, Pavel; Bláha, Luděk, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
Prospektivní dlouhodobé kohortové studie těhotenství a dětství jsou vhodným nástrojem pro hledání kauzalit mezi expozicí environmentálními faktory a vznikem chronických onemocnění neznámé etiologie. Nově je diskutován koncept exposome, který zahrnuje nejen expozici znečištění, ale také další faktory jako psychosociální stres, strava, fyzická aktivita, disbalance střevní mikroflóry apod. Cílem této disertační práce je popsat možnosti studia konceptu exposomu a navrhnout základní parametry budoucí exposomové dlouhodobé kohortové studie těhotenství a dětství a dále využít existující data studie ELSPAC pro prostudování potenciálních vedlejších účinků volně prodejných léčiv jako jednoho z přímých exposomových faktorů. Výsledky vychází ze tří studií. První studie popisuje design a cíle největší středoevropské studie těhotenství a dětství (ELSPAC) a identifikuje tři základní prvky, které by nová exposomová kohortová studie těhotenství a dětství měla obsahovat, tj. kvalitní zdravotní data ...
Prospective longitudinal birth cohort studies provide an important tool enabling to investigate the associations between exposure to various environmental risk factors and incidence of a particular disease with unknown aetiology. Exposome is a newly discussed concept, which includes not only pollutant exposures but other factors like psychosocial stress, diet, physical activity and microbiome. The aim of this Ph.D thesis is to describe potential of the exposome concept, characterize important features of exposome longitudinal birth cohort study, and utilize existing ELSPAC study data for the examination of potential side-effects of over-the-counter medications as one of the first significant exposome factor. This Ph.D thesis consists of three studies. The first study describes design and aims of the biggest Central European birth cohort study (ELSPAC) and identifies three basic features, which should be included in the new prospective exposome birth cohort studies (i.e. high quality ...
Vedoucí práce: Luděk Bláha
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: expozom; hodnocení zdravotních rizik; kohortové studie; veřejné zdraví; exposome; health risk assessment; public health; Cohort Studies; disertace; dissertations