Differentiated Instruction Strategies in Inclusive Classes for Students with Learning Disabilities - Chitorelidze, Tinatin (2017)
Školy jsou vystavené problémům pramenícím z diversity žáků a z různorodosti jejich potřeb. Pro úspěšnou implementaci inkluze je klíčový také postoj vedení školy, role učitelů, intenzivní spolupráce učitelů s dalšími odborníky a detailní plánování učebního procesu. Učitelé, kteří uplatňují diferenciaci instrukcí naplňují různorodé akademické potřeby všech žáků. Vnímání diverzity zvyšuje pravděpodobnost efektivní výuky a umožňuje učiteli plánovat s různými přístupy k tomu, co by se žák měl naučit, jak ho to naučit a jak vyjádřit, co se již žák naučil a čemu porozuměl. Cílem studie bylo analyzovat vnímání inkluze učiteli a prozkoumat praxi diferencovaných učebních metod a faktorů, které usnadňují nebo brání její implementaci. Analýza dat odhalila řadu strategií používaných ve výuce žáků s potížemi v učení. Byly také zdůrazněné hlavní překážky celého procesu a diskutována možná řešení. V závěru práce byla představená doporučení pro zlepšení procesu implementace diferenciace instrukcí.