Predikce fyzikalně-chemických vlastností pomocí nábojových deskriptorů - Hejret, Václav (2017)
Disociační konstanta kyselin (pKa) a rozdělovací koeficient (logP) jsou důležité fyzikálně-chemické vlastnosti, jejichž hodnoty byly aplikovány v mnoha chemických, biologických, farmaceutických nebo environmentálních studiích. Velmi slibným přístupem pro jejich predikci je využití QSPR (Quantitative Structure-Property Relationship) modelů, kde se jako deskriptory používají parciální atomové náboje. Tyto nábojové deskriptory jsou vypočteny z atomových nábojů jedné molekuly a výsledkem jsou sady čísel, které mohou popsat určitý aspekt molekuly. Hlavním cílem této diplomové práce je příprava QSPR modelů pro predikci vlastností pKa a logP, které budou použitelné pro velkou sadu molekul. Základním krokem je příprava dostatečně velké databáze pro trénování QSPR modelů. Tato diplomová práce představuje dvě nově vytvořené databáze pKa a logP hodnot, vytvořené spojením tří dostupných databází HSDB, PHYSPROP a QSAR Toolbox. Databáze pKa obsahuje záznamy o 12 279 unikátních molekulách a databáz