Vliv parazitární infekce na expresi imunitních genů u ryb - Potrok, Adam (2017)
Studium exprese imunitních genů ryb při napadení parazity přináší nové informace o imunitním systému ryb, o imunitních mechanizmech sloužících k boji s parazity, jako i o vlivu parazitární infekce na expresi těchto genů. V bakalářské práci zpracováváme z vědeckých publikací formou rešerše dostupné poznatky o expresi imunitních genů ryb během parazitární infekce. Úvodní část poskytuje přehled významných rybích parazitů a jejich ekonomický dopad na komerční chov ryb. Na konkrétních příkladech jsou popsány imunitní mechanizmy, jakými se ryby brání při parazitární infekci. Další část práce se zaměřuje na popis metod, kterými je studována genová exprese, a na popis exprese imunitních genů v různých tkáních během napadení významnými rybími parazity. Nabyté poznatky jsou uplatněny v praktické části týkající se exprese vybraných imunitních genů ve slezině, hlavové ledvině a žábrách ryb napadených parazity. Získané informace prohlubují znalosti o imunitním systému, jeho odpovědi během parazitár