Indukce rezistence rostlin rajčete pomocí beta-aminomáselné kyseliny - Svobodová, Pavla (2017)
Rostliny nemají možnost pohybu, a proto jsou pod nepřetržitým stresem díky biotickým a abiotickým faktorům. Vůči všem těmto stresovým faktorům si rostliny vytvořily celou řadu obranných mechanismů. Obranné mechanismy mohou být vyvolány i některými xenobiotickými chemikáliemi, například beta-aminomáselnou kyselinou. Míra indukované rezistence beta-aminomáselnou kyselinou závisí na mnoha okolnostech, jako je druh rostliny a patogenu, způsob aplikace beta-aminomáselné kyseliny nebo její koncentrace. Nevýhodou této chemikálie je, že nevyvolává pouze rezistenci proti stresovým faktorům, ale způsobuje i inhibici růstu a vývoje rostliny. V této bakalářské práci byl zjištěn ideální způsob aplikace beta-aminomáselné kyseliny a její optimální koncentrace, která vyvolala co nejvyšší míru rezistence, ale zároveň minimální inhibici růstu a vývoje rostliny. Jako modelová rostlina byl použit kultivar rajčete Mikro-Tom a modelový patogen byl reprezentován bakterií Pseudomonas syringae pv. Tomato. Míra