Vliv pseurotinových analogů na odpověď profesionálních fagocytů - Rubanová, Daniela (2017)
Přirozeně se vyskytující pseurotiny se řadí k sekundárním metabolitům vláknitých hub. Vedle přírodních pseurotinů je možné připravit řadu strukturních analogů. Pseurotiny jsou látky s širokým spektrem biologické aktivity. Tato práce se zabývá vlivem přírodních pseurotinů a dvou vybraných analogů na imunitní odpověď klidových a lipopolysacharidem z bakterie Escherichia coli stimulovaných makrofágů. Byl sledován vliv pseurotinů na produkci signální molekuly oxidu dusnatého makrofágy a na expresi inducibilní syntasy oxidu dusnatého. Dále byl sledován vliv pseurotinů na produkci prozánětlivých cytokinů makrofágy. Taktéž bylo posouzeno cytotoxické působení pseurotinů na makrofágy, které nebylo prokázáno. Pseurotiny a jejich analogy snižují produkci oxidu dusnatého a expresi inducibilní syntasy oxidu dusnatého. Snižující efekt byl pozorován, s výjimkou jednoho z analogů, také u produkce prozánětlivých cytokinů. Pseurotiny a jejich analogy utlumují odpověď makrofágů na stimulaci bakteriálním