Izolace a in vitro kultivace mononukleárních buněk periferní krve u pacientů s astmatem - Novák, David (2017)
Astma je chronické onemocnění dolních dýchacích cest, v němž hrají roli mnohé buňky a jejich mediátory. Ačkoli je etiologie astmatu multifaktoriální, patogenetické mechanizmy astmatu zahrnují dysregulovanou zánětlivou reakci spojenou s průduškovou hyperreaktivitou, což vede k opakujícím se epizodám pískotů, dušnosti a kašle. Cílem práce je zpracovat přehled studií zabývajících se kultivací a stimulací mononukleárních buňek periferní krve (PBMCs) u pacientů s astmatem. Dále bude zavedena metodika izolace PBMCs od pacientů s astmatem a kultivace těchto buněk in vitro. Na základě literární rešerše budou vybrány vhodné látky, kterými bychom mohli buňky ovlivňovat a následně měřit změny v expresi vybraných mediátorů a jejich funkčních korelátů.