Regulace vývoje sekundární buněčné stěny - Dostálová, Zuzana (2017)
Abstrakt Buněčné stěny jsou základem stěn rostlin. Rostlinná buněčná stěna udává tvar, funkci a hraje důležitou roli ve vztahu k okolí. Buněčná stěna je směsí polysacharidů, bílkovin a aromatických látek, které jsou vylučovány mimo buňku. Rozlišují se tři vrstvy buněčné stěny: střední lamella, primární buněčná stěna a sekundární buněčná stěna. Téměř všechny rostlinné buňky obsahují primární buněčnou stěnu, kdežto sekundární buněčnou stěnu obsahují jen specializované buňky v nejhlubší vrstvě. Mnoho bílkovin je zahrnuto v syntéze, uspořádání a úpravách sekundárních buněčných stěn. Exprese těchto protein a tudíž formaci sekundární buněčné stěny je řízena řadou regulační kaskády sestávající z několika křížově regulovaných transkripčních faktorů. Celou kaskádu řídí NAM, ATAF1/2, CUC2 (NAC) transkripční faktory, které představují hlavní spouštěče formace sekundární buněčné stěny. V Arabidopsis thaliana účinkují dvě skupiny NAC transkripčních faktorů: i) VASCULAR NAC-DOMAIN 1-7 (VND1-7) Tra