Přirozená radioaktivita hornin na vybraných profilech boskovické brázdy - Huňadyová, Lenka (2017)
Práce se zabývá stanovením koncentrací K, U a Th v sedimentech boskovické brázdy. Na určených profilech byl proveden odběr horninových vzorků pro laboratorní gamaspektrometrii. Z vybraných vzorků byly zhotoveny zakryté výbrusy pro petrografické studium v polarizačním mikroskopu. Na stejných profilech byla rovněž měřena přirozená radioaktivita přenosným gamaspektrometrem. Získaná data byla dále zpracována v programech PEIview a PEIconvert, ve kterých byly vytvořeny mapy koncentrací K, U, Th a dávkového příkonu. Průměrné koncentrace K, U a Th zjištěné na jednotlivých profilech jsou velice podobné. Výjimku představuje pouze uranová anomálie na profilu Železné - Všechovice. Průměrně nejvyšší obsah draslíku vykazují slepence, nejvyšší koncentrace uranu byly naměřeny v jílovcích/prachovcích a nejvyšší hodnoty thoria byly zaznamenány v arkózových pískovcích/arkózách.