Mineralogie a Ramanovská spektroskopie minerálů TiO₂ - Mezőszállási, Péter (2017)
V této práci se věnuju analýze TiO₂ minerálů pomocí Ramanovské spektroskopie. V první části práce jsou srhnuté hlavní literární informáce o různych modifikácích TiO₂ minerálů a o Ramanovské spektroskopií. V druhé části jsou shrnuty výsledky analýz Ramanovskou spektroskopií, uvedena fotodokumentace, makroskopický a mikroskopický popis, výsledky chemických analýz, jejich interpretace a diskuse. Bylo studováno 13 vzorků: anatasy z lokalit Tawetch, Horní Bory a dva vzorky z lokality Rauris, rutily z lokalit Kragerö, Tiroly, Nordiach a z území České Republiky, brookity z lokalit Hohe Säule a Magnet Cove. Ramanovské spektra jsou srovnávany s databází RRUFF a odpovedají předpokladaným fázám. Zjistilo se, že orientace krystalů vůči polarizaci laseru spektrometru má vliv na výsledné spektra. Taktéž je sledován vliv přítomnosti cizích prvků v struktuře minerálů na výsledné spektra, resp. na nejintenzívnější píky spekter.