Pokročilé výpočty v pojišťovnickém systému Bonus-malus - Voreková, Eva (2017)
V tejto diplomovej práci sa venujeme pokročilejším výpočtom v Bonus-Malus systéme. Dôraz je kladený na nástroje, s pomocou ktorých je možné zvolené systémy porovnávať. Prvá kapitola obsahuje krátky popis vývoja povinného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú vedením vozidla, v ktorom sa Bonus-Malus systém uplatňuje. Druhá kapitola obsahuje teoretické zavedenie Bonus-Malus systému a popis troch zvolených systémov. V nasledujúcej časti sú popísané vybrané nástroje, na základe ktorých je možné systémy porovnávať. Sú tu predstavené priemerné stacionárne poistenie, elasticita, koeficient konvergencie, diskriminačná mocnina a nakoniec je popísaný i efekt hladu po bonuse. Ďalšia kapitola obsahuje porovnanie systémov na základe spomínaných nástrojov. Posledná kapitola sa venuje faktorovej analýze, vďaka ktorej je možné hodnotenie systémov zjednodušiť.