Pokročilé výpočty v pojišťovnickém systému Bonus-malus - Hordějčuková, Klára (2017)
Tato práce se zabývá tarifními systémy bonus-malus používanými v pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (tzv. povinné ručení). Aby bylo pojistné spravedlivě rozděleno mezi pojistníky, je potřeba řidiče rozdělit do homogenních tříd na základě apriorních proměnných (tyto informace lze zjistit ještě před tím, než začne pojistník řídit vozidlo). Apriorní segmentace řidičů se dosáhne použitím zobecněného lineárního modelu. K aposteriorní úpravě využijeme bonus-malus systém, který slouží k ohodnocení řidičů pomocí slev (bonusů) či přirážek (malusů) na pojistném na základě jejich nehodovosti. Cílem práce je určení optimální relativní sazby přiřazené ke každé třídě a posouzení efektivnosti zvoleného modelu.