Příprava a charakterizace lektinů z bakterie Photorhabdus luminescens - Gajdoš, Lukáš (2017)
Lektiny patří mezi skupinu proteinů, které dokáží reverzibilně a specificky interagovat se sacharidy. Jedním z biologických následků této interakce je molekulární rozpoznání v rámci hostitelsko-patogenních interakcí. Bakteriální lektiny mohou působit jako virulentní faktory, které umožňují vazbu na povrchové sacharidy hostitelských buněk a tím iniciovat kolonizaci a infekci hostitele. Proto jsou v současné době některé bakteriální lektiny vnímány jako potenciální cíle nových antiadhesivních léčiv. Diplomová práce se zabývá strukturně-funkční charakterizací lektinů z bakterie Photorhabdus luminescens, přičemž navazuje na bakalářskou práci Klonování lektinů z Photorhabdus spp. Nedávno byl charakterizován nový lektin PLL z P. luminescens. Po bioinformatické analýze byly objeveny čtyři hypotetické proteiny s vysokou sekvenční homologií k lektinu PLL, jejichž vlastnosti a funkce jsou zatím nejasné. V práci se věnujeme dvěma proteinům. První část je věnována charakterizaci lektinu PLU34, kte