Vliv světelného znečistění na hibernaci netopýrů - Žilka, Erik; Zukal, Jan, 1967-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2017)
Svetelné znečistenie patrí medzi moderné ekologicky nežiaduce javy, ktorý sa prejavuje zvýšenou intenzitou svetla v nočných hodinách s negatívnym dopadom na terestrickú i akvatickú faunu. Vďaka umelému osvetleniu nainštalovanému v jaskynných priestoroch môže mať dopad aj na hibernáciu netopierov. S použitím metódy svetelných máp v dvoch z troch zimujúcimi netopiermi najviac využívaných jaskýň v Českej republike (Javoříčské jeskyně a Sloupsko-šošůvské jeskyně) som mal za cieľ zistiť, či majú nejaké preferencie ohľadom výberu intenzity svetla pri hibernácii. V dvoch ďalších jaskyniach Moravského krasu (Kateřinská jeskyně a Císařská jeskyně) som porovnal polohu hibernujúcich zvierat v závislosti od svetla v troch hibernačných obdobiach (pre-hibernačné, hlboká hibernácia a post-hibernačné).
Light pollution is an unwanted ecological phenomenon, which has been spreaded across the globe in last few years. It is described by increasing of an artificial light during the nighttime and it affects both terrestric and aquatic habitat. Artificial lighting installed in caves can affect caverniculous animals, especially bats and it can cause negative effects on their successfull hibernation. During my research I investigated an experiment of measuring light intensity in chosen caves and the results were displayed by the method of light maps (Javoříčská cave and Sloupsko-šošůvská cave). These two caves are used most for hibernation by bats and the aim was to find out some relation in between the light intensity and the hibernating animals. Moreover I compared the sights of hibernating bats in relation to the lightning during three seasons of hibernation in Kateřinská cave and Císařská cave.
Vedoucí práce: Jan Zukal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: hibernace; netopýři; světelné znečištění; umělé osvětlení; artificial lighting; bats; hibernation; light pollution; diplomové práce; master's theses