Vliv světelného znečistění na hibernaci netopýrů - Žilka, Erik (2017)
Svetelné znečistenie patrí medzi moderné ekologicky nežiaduce javy, ktorý sa prejavuje zvýšenou intenzitou svetla v nočných hodinách s negatívnym dopadom na terestrickú i akvatickú faunu. Vďaka umelému osvetleniu nainštalovanému v jaskynných priestoroch môže mať dopad aj na hibernáciu netopierov. S použitím metódy svetelných máp v dvoch z troch zimujúcimi netopiermi najviac využívaných jaskýň v Českej republike (Javoříčské jeskyně a Sloupsko-šošůvské jeskyně) som mal za cieľ zistiť, či majú nejaké preferencie ohľadom výberu intenzity svetla pri hibernácii. V dvoch ďalších jaskyniach Moravského krasu (Kateřinská jeskyně a Císařská jeskyně) som porovnal polohu hibernujúcich zvierat v závislosti od svetla v troch hibernačných obdobiach (pre-hibernačné, hlboká hibernácia a post-hibernačné).