Vliv ekologických a geografických faktorů na diverzitu vodní malakofauny v regionálním měřítku - Šlachtová, Erika (2017)
Společenstva organismů jsou ovlivňována faktory na lokální a regionální úrovni, které mohou být ekologické, geografické nebo demografické. Pokud chceme porozumět faktorům strukturujícím metaspolečenstva, musíme zohlednit všechny tyto vlivy. V případě sladkovodních měkkýšů, kteří jsou důležitou součástí ekosystémových procesů a služeb, se přisuzoval hlavní vliv právě jejich schopnosti šíření. Kdy si při pasivním způsobem šíření nemohou aktivně zvolit pro ně vhodná stanoviště. V rámci studie bylo v roce 2015 a 2016 sledováno metaspolečenstvo vodních měkkýšů na 63 lokalitách v kompaktním území Jižní Moravy bez výrazných geomorfologických bariér. Celkově zde bylo nalezeno 29 druhů (5 mlžů a 24 plžů) vodních měkkýšů. Jednotlivá tělesa v oblasti o rozloze 50 km2 byla od sebe vzdálena od 77 m až po 8,6 km. Nejhojnějším druhem byla u nás nepůvodní Physa acuta, který se vyskytovala na 54 lokalitách.