Vliv disperze na strukturu společenstev vodních brouků (Coleoptera) izolovaných slatinišť - Havlík, Tomáš (2017)
Tato práce se zabývá druhovou bohatostí a skladbou společenstev vodních brouků na prameništních slatiništích v Západních Karpatech a letovými schopnostmi této skupiny. Hlavními cíli této práce bylo zjistit, jaké environmentální faktory stojí za druhovou bohatostí a strukturou společenstev vodních brouků v tomto biotopu a pomocí indikátorové analýzy odhalit, zda mohou mít některé druhy indikační funkci pro čtyři minerální typy lokalit a tři kategorie lokalit vymezené na základě přítomnosti tůní. Dále na základě studia utváření letových struktur (letové svaloviny, křídel a subalárních disků) popsat letové schopnosti 11 vybraných druhů čeledi Dytiscidae a Hydrophilidae. Vzorky byly odebrány na 27 lokalitách na území Slovenska a České republiky. Odběry byly zaměřeny na imaga i larvy vodních brouků a použita byla semikvantitativní (imaga) i kvantitativní (imaga a larvy) metoda sběru. Do analýz tedy vstupovaly tři datové soubory s druhovými daty.