Genotoxicity assessment of chemical compounds in dermal, inhalation and dietary exposure - Sharma, Anežka, 1988-; Čupr, Pavel, 1972-; Masarykova univerzita. Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (2017)
Lidská populace je exponována řadě chemických látek obsažených v prostředcích denní potřeby. Přitom některé z nich mohou způsobovat poškození DNA, která mohou vyústit v nevratné změny v lidských buňkách a zapříčinit tak řadu onemocnění. Proto je zcela zásadní se cíleně věnovat studiem fyzikálně-chemických vlastností, mechanismů účinku genotoxických látek, identifikaci zdrojů těchto látek, transportu do lidského těla, možné transformaci či degradaci, a to nejen v lidském těle, ale také při jejich aplikaci a používání. Tyto sledované parametry mají za cíl identifikovat zdravotní rizika pro člověka a snížit či zcela omezit expozici genotoxickým látkám. Tato disertační práce se zabývá hodnocením potenciálně genotoxických látek, jejich zdroji a faktory, které ovlivňují expozici člověka. Práce popisuje metody, biomarkery expozice pro studium genotoxicity a jejich použití pro hodnocení externí a interní expozice, přístupy používané pro extrapolaci experimentálních dat a nástroje pro měření da
Humans are regularly exposed to a range of toxic chemicals present in the environment and consumer products. Many of these chemical compounds may cause DNA damage, which can result in non-reversible changes in human cells and cause several human health issues. Concerning this, it is important to study their physico-chemical properties, mechanisms of action, chemical fate and sources, and their possible degradation and transformation products which can occur not only during metabolization in human body but also during application and use of consumer products containing genotoxic chemicals. These parameters help to identify the human health risks with an aim to safeguard human population. This PhD thesis accentuates on potentially genotoxic compounds, their sources, and factors influencing their exposure pathways to humans. It describes methods, biomarkers of exposure, used for genotoxicity evaluation and their use for external and internal exposure evaluation, the approaches used for ex
Vedoucí práce: Pavel Čupr
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: biologická dostupnost; biologické markery; expozice chemickým látkám; genotoxicita; kosmetické přípravky; poškození DNA; biological markers; cosmetics; exposure to chemicals; genotoxicity; Biological Availability; DNA Damage; disertace; dissertations