Genotoxicity assessment of chemical compounds in dermal, inhalation and dietary exposure - Sharma, Anežka, 1988- (2017)
Lidská populace je exponována řadě chemických látek obsažených v prostředcích denní potřeby. Přitom některé z nich mohou způsobovat poškození DNA, která mohou vyústit v nevratné změny v lidských buňkách a zapříčinit tak řadu onemocnění. Proto je zcela zásadní se cíleně věnovat studiem fyzikálně-chemických vlastností, mechanismů účinku genotoxických látek, identifikaci zdrojů těchto látek, transportu do lidského těla, možné transformaci či degradaci, a to nejen v lidském těle, ale také při jejich aplikaci a používání. Tyto sledované parametry mají za cíl identifikovat zdravotní rizika pro člověka a snížit či zcela omezit expozici genotoxickým látkám. Tato disertační práce se zabývá hodnocením potenciálně genotoxických látek, jejich zdroji a faktory, které ovlivňují expozici člověka. Práce popisuje metody, biomarkery expozice pro studium genotoxicity a jejich použití pro hodnocení externí a interní expozice, přístupy používané pro extrapolaci experimentálních dat a nástroje pro měření da