Significance of selected structural traits of xylem for its reliable function - Jupa, Radek (2017)
Xylém je specializovaný typ vodivého pletiva, které se nachází ve všech cévnatých rostlinách, kde zastává důležitou roli v řadě fyziologických procesů. Transport a distribuce vody a v ní rozpuštěných látek na dlouhé vzdálenosti ve směru od kořenů k nadzemním částem rostliny, zásobárna vody a rezervních látek, mechanická opora rostlinného těla a obrana proti specifickým patogenům kolonizujícím toto pletivo patří mezi základní funkce xylému, které mají přímý vliv na růst a vývoj rostliny. Xylém se skládá ze třech hlavních typů buněk (vodivých elementů, parenchymatických buněk a dřevních vláken), které se vzájemně liší v prostorovém uspořádání, celkových proporcích a dalších anatomických a morfologických znacích jak mezi jednotlivými orgány, tak mezidruhově nebo v závislosti na podmínkách prostředí. Většina strukturních znaků xylému pak přímo či nepřímo ovlivňuje jeho funkční vlastnosti. Tato práce shrnuje současné znalosti týkající se vlivu jednotlivých strukturních znaků xylému na jeho