Endocrine-related toxicity of cyanobacteria and other agents in the aquatic environment - Sychrová, Eliška (2017)
Kvalitě sladkovodních ekosystémů bychom vždy měli věnovat pozornost. Jsou totiž vystaveny řadě zdrojů znečištění. Některé znečišťující látky mohou interagovat s endokrinním systémem organismů. Již jejich nízké koncentrace mohou vést k vážným negativním účinkům nejen na úrovní zdraví jedince, ale i celé populace. Tato disertační práce se zaměřuje na stojaté vody s rozvinutým vodním květem, ve kterých jsme studovali možný příspěvek vodních květů k pozorovanému endokrinně-disruptivnímu potenciálu. Detailněji byla zkoumána retinoidní a estrogenní aktivita. Pro studium těchto účinků byly využity in vitro testy v kombinaci s chemickými analýzami. Souvislost in vitro pozorování s in vivo účinky byla ukázána na modelech buněčných linií s reportérovými geny a embryích Dania pruhovaného. Výskyt retinoidní a estrogenní aktivity byl popsán u řady terénních vzorků ze stojatých vod a produkce zkoumaných metabolitů sinicemi byla podrobně charakterizována u modelových druhů z laboratorních kultivací.