Orientační posouzení pevnosti hornin v prostoru příbramské synklinály - Faktorová, Karolína (2017)
Řešení vývoje pevnosti hornin a její anizotropie je problematikou, která v literatuře není příliš popisována. Cílem této práce bylo hodnocení vývoje orientační pevnosti v geologicky zajímavém prostoru příbramské synklinály. Pomocí Schmidtova kladívka byly terénně stanoveny hodnoty pevnosti napříč významnou tektonickou strukturou jílové rozsedliny v protilehlých ramenech příbramské synklinály. Pokud to bylo možné, byly měřeny tři na sebe kolmé směry pro hodnocení případné anizotropie hornin. Vzhledem k tomu, že měření bylo možné provádět jen terénně, bez laboratorního ověření, je nutné metodiku považovat za kvalitativní, tedy orientační. Je však možné díky dodržení totožné metodiky při každém měření vyvozovat závěry a závislosti. Z výsledků je patrné, že se jedná o efektivní metodu, ze které lze interpretovat vývoj pevnosti v měnících se geologických podmínkách.