Bioerozivní činnost organismů z lokality Borač-Podolí (baden, karpatská předhlubeň) - Šamánek, Jaroslav; Doláková, Nela, 1960-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2017)
Lokalita Borač-Podolí je situována 7 km severozápadně od města Tišnov (okres Brno-venkov) a je součástí katastrálního území obce Borač. Během druhé poloviny roku 2015 proběhly na lokalitě terénní práce, při kterých byla na pozemku č.p. 33 vyhloubena sonda o hloubce 2 m. Badenské sedimenty jsou na lokalitě vyvinuty jako periodické střídání mocnějších (až 25 cm) vrstev zelenošedého vápnitého jílu (téglu) se žlutohnědými vrstvami jemnozrnného křemitého písku (až 10 cm mocnost). Písčité polohy jsou bohaté na faunu infralitorálu (měkkýši, koráli, ježovky, otolity, ...) Na skeletech hermatypních korálů rodů Porites, Tarbellastrea, Stylophora a schránkách měkkýšů jsou četné bioerozivní stopy ichnorodů Gastrochaenolites, Entobia, Trypanites. Především ichnotaxon Gastrochaenolites je druhově početný a zajímavý zachovanými schránkami tvůrců in situ. Původci jsou vrtaví mlži druhů Hiatella arctica, Gastrochaena cf. dubia a G. cf. intermedia.
Locality Borač-Podolí is located 7 km NW from the town Tišnov (Brno-venkov district) and belongs to village Borač. During the second half of the year 2015, the author dug a probe about 2 m deep on the property of Mr. Uher (house number 33).The Badenian sediments occur here in form of periodically changing thicker layers of green-greyish calcerous clay (up to 25 cm thick) and yellow-brownish fine grained quartz-rich sand (up to 10 cm thick). Sandy layers are rich in faunal fossils of infralittoral (molluscs, corals, otoliths, sea urchins, etc.). Especially the skeletons of colonial corals Porites, Tarbellastraea, Stylophora and shells of molluscs are frequently damaged by bioerosion of ichnotaxa Gastrochaenolites, Entobia, Trypanites. The ichnogenus Gastrochaenolites occurs widely in four ichnospecies; inside of the borings are originators preserved in situ. These clams were separated out of the borings and determined as Hiatella arctica, Gastrochaena cf. dubia.
Vedoucí práce: Nela Doláková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: baden (geologie); bioeroze (geologie); fosilní stopy; baden (geology); bioerosion (geology); trace fossils; karpatská předhlubeň (Česko); Česko; Borač (Česko); Carpathian Foredeep (Czechia); Czechia; Borač (Czechia); diplomové práce; master's theses