Bioerozivní činnost organismů z lokality Borač-Podolí (baden, karpatská předhlubeň) - Šamánek, Jaroslav (2017)
Lokalita Borač-Podolí je situována 7 km severozápadně od města Tišnov (okres Brno-venkov) a je součástí katastrálního území obce Borač. Během druhé poloviny roku 2015 proběhly na lokalitě terénní práce, při kterých byla na pozemku č.p. 33 vyhloubena sonda o hloubce 2 m. Badenské sedimenty jsou na lokalitě vyvinuty jako periodické střídání mocnějších (až 25 cm) vrstev zelenošedého vápnitého jílu (téglu) se žlutohnědými vrstvami jemnozrnného křemitého písku (až 10 cm mocnost). Písčité polohy jsou bohaté na faunu infralitorálu (měkkýši, koráli, ježovky, otolity, ...) Na skeletech hermatypních korálů rodů Porites, Tarbellastrea, Stylophora a schránkách měkkýšů jsou četné bioerozivní stopy ichnorodů Gastrochaenolites, Entobia, Trypanites. Především ichnotaxon Gastrochaenolites je druhově početný a zajímavý zachovanými schránkami tvůrců in situ. Původci jsou vrtaví mlži druhů Hiatella arctica, Gastrochaena cf. dubia a G. cf. intermedia.