Contrast Sensitivity in Anizometropic and Strabismic Amblyopia in High and Low Temporal Frequencies - Jirků Robešová, Helena, 1983- (2017)
Kontrastní citlivost je jedním z deskriptorů kvality kortikálního zpracování vizuální informace. Prostorově časová kontrastní citlivost je detailnějším popisem.Snížení kontrastní citlivosti je jedním z projevů amblyopie. Popis změn v prostorově časové kontrastní citlivosti u amblyopických subjektů představuje další krok ve výzkumu amblyopie. Parvo celulární dráha zpracovává stimuly o vysokých prostorových frekvencích a nízké časové frekvence, oproti tomu magno celulární dráha zpracovává stimuly s nízkou prostorovou frekvencí a vysoké časové frekvence. Porovnání změn u skupin dvou typů amblyopů může nabídnout lepší představu o změnách ve zpracování vizuálního vjemu ve vztahu k postižení parvo a magno celulární dráhy.