Suroviny broušených kamenných artefaktů a jejich polotovarů z neolitického sídliště v Brně-Holáskách - Trnová, Kristýna (2017)
Diplomová práce se věnuje petroarcheologickému výzkumu na neolitickém sídlišti v Brně-Holáskách. Předmětem práce bylo zhodnocení broušených kamenných artefaktů a jejich polotovarů pocházejících z povrchových sběrů z hlediska metriky, morfologie a po stránce petrograficko-mineralogické. Pro petrograficko-mineralogickou charakteristiku bylo využito měření magnetické susceptibility hornin, studia leštěných výbrusů pod polarizačním mikroskopem a výzkumu chemického složení vybraných minerálů pomocí elektronové mikrosondy. Jako jednoznačně převládající surovina byla zjištěna skupina metabazitů typu Želešice tvořící přes 95 % všech studovaných artefaktů, následují metabazity typu Jizerské hory zastoupené téměř 3 % artefaktů, mikrodiority brněnského batolitu potom představují cca 1,5 % artefaktů a zbylé 0,5% tvoří jiné horniny. Z hlediska využívání metabazitů typu Želešice převládají v Holáskách polotovary broušených artefaktů (zejména seker).