Charakterizace alternativních sekvenčních motivů vXC-bohaté telomerní DNA - Krafčík, Daniel (2017)
Tato práce se zabývá studiem telomerních sekvencí DNA a sekundárních struktur DNA, které dané sekvence mohou vytvářet. Konkrétně se jedná o alternativní sekvence, které jsou pozorovány ve vyšší míře u ALT (alternativní prodlužování telomer) linie rakovinových buněk, které jsou dávány do kontrastu s kanonickým telomerním šest nukleotidovým opakujícím se segmentem v C-bohatém řetězci (TAACCC)n. Cílem této práce je zjistit, zda některé změny bází v jedné z pozic tohoto segmentu, přirozeně zastoupeném u ALT linií buněk, ovlivní přirozené formování tetraplexové sekundární struktury, tzv. i-motivu, a popřípadě určit o jakou novou sekundární strukturu se jedná. Pro studium těchto sekvencí jsou vybrány nativní polyakrylamidová gelová elektroforéza, UV/CD spektroskopie, NMR spektroskopie a smFRET. V případě pozitivního výsledku by získaná data mohla v budoucnosti pomoci při cílené léčbě rakovinných onemocnění, které využívají ALT proces pro bujení. ví