Vliv fluorescenčního rezonančního přenosu energie na intenzitu fluorescence sledovaných znaků buněk pomocí průtokové cytometrie - Slanina, Peter; Vlk, Daniel; Masarykova univerzita. Ústav fyziky kondenzovaných látek (2017)
Försterův rezonanční přenos energie se ve velké míře využívá na měření vztahů mezi blízkými molekulami (nanometrové vzdálenosti). Slouží ke studiu proteinů a mezimolekulových interakcí ve fluorescenční mikroskopii, průtokové cytometrii a spektrofluorometrii. Diplomová práce se věnuje jeho vlivu při měření intenzity fluorescence na povrchových znacích imunitních buněk průtokovou cytometrií. V teoretické části se nachází popis Försterova rezonančního přenosu energie, stavba a princip průtokového cytometru. Obsahuje také stručné informace o receptorových molekulách na povrchu buněk, které byli využité pro fluorescenční značení. Experimentální část se zaobírá samotným měřením rezonančního přenosu energie na povrchových receptorech buněk značených monoklonálními protilátkami. Měřením předchází popis izolace mononukleárních buněk z plné krve, značení těchto buněk a taky plné krve vybranou kombinací monoklonálních protilátek konjugovaných s fluorescenčními molekulami.
Förster resonance energy transfer is used to determine a relation between molecules at the nanometer scale. Its main purpose is to study protein and intermolecular interactions in fluorescence microscopy, flow cytometry and spectrofluorometry. This diploma thesis addresses its effect on fluorescence intensity measurements on surface markers of immune cells by flow cytometry. Theoretical part is about description of the Förster resonance energy transfer, construction and principles of flow cytometers. It also contains brief information about receptor molecules on the surface of cells, which was used for fluorescent labelling. The experimental part of the thesis covers measurements of resonance energy transfer on the cell surface receptors marked by monoclonal antibodies.
Vedoucí práce: Daniel Vlk
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: fluorescence; průtoková cytometrie; flow cytometry; fluorescence; diplomové práce; master's theses