Vliv fluorescenčního rezonančního přenosu energie na intenzitu fluorescence sledovaných znaků buněk pomocí průtokové cytometrie - Slanina, Peter (2017)
Försterův rezonanční přenos energie se ve velké míře využívá na měření vztahů mezi blízkými molekulami (nanometrové vzdálenosti). Slouží ke studiu proteinů a mezimolekulových interakcí ve fluorescenční mikroskopii, průtokové cytometrii a spektrofluorometrii. Diplomová práce se věnuje jeho vlivu při měření intenzity fluorescence na povrchových znacích imunitních buněk průtokovou cytometrií. V teoretické části se nachází popis Försterova rezonančního přenosu energie, stavba a princip průtokového cytometru. Obsahuje také stručné informace o receptorových molekulách na povrchu buněk, které byli využité pro fluorescenční značení. Experimentální část se zaobírá samotným měřením rezonančního přenosu energie na povrchových receptorech buněk značených monoklonálními protilátkami. Měřením předchází popis izolace mononukleárních buněk z plné krve, značení těchto buněk a taky plné krve vybranou kombinací monoklonálních protilátek konjugovaných s fluorescenčními molekulami.