Mineralogie a petrografie metakarbonátových hornin z Bližné u Černé v Pošumaví - Radková, Pavlína (2017)
Diplomová práca sa zaoberá petrografickým a mineralogickým popisom metakarbonátovej horniny z Bližnej, časti obce Černá v Pošumaví, ležiacej v českokrumlovskom pruhu pestrej skupiny moldanubika. Hornina sa nápadne podobá magmatickým karbonatitom, a to mineralogicky i geochemicky obsahom prvkov ako sú Ba, Sr, REE, Y, Nb, Th a Mo. Teoretická časť práce obsahuje informácie o genetickej klasifikácii karbonatitov, charakteristiku študovanej horniny z predchádzajúcich publikácií a popis geologickej situácie oblasti. Z Českého masívu sú známe aj iné výskyty mramorov s chemickým zložením blízkym tejto hornine. Metakarbonátová hornina bola v rámci práce popísaná makroskopicky a boli rozlíšené tri typy mineralizácie. Štúdium chemického zloženia hlavných minerálov zastúpených skupinami amfibolu, pyroxénu, pyrochlóru, apatitu, ale aj sľudami, živcami a karbonátmi ukázalo, že sa ich chemizmus výrazne približuje týmto minerálom pochádzajúcim z karbonatitov.