Využití NGS technologií ke studiu sestřihu RNA - Zíková, Pavla; Souček, Přemysl, 1978-; Masarykova univerzita. Středoevropský technologický institut. Výzkumná skupina Lékařská genomika (2017)
Práce je zaměřena na sekvenování příští generace a využití těchto technologií pro studium sestřihu RNA. Sestřih RNA je důležitý proces, při kterém dochází ke zkracování pre-mRNA odštěpením intronových sekvencí a následným spojením exonových sekvencí. Proces sestřihu je regulován pomocí specifických regulačních sekvencí a souboru proteinů, které sestřih přímo zajišťují nebo jej ovlivňují. Nesprávné sestavení mRNA nebo jakékoliv porušení tohoto procesu může vést k poruchám fyziologických pochodů v organismu. Studium sestřihu RNA tvoří jeden z podstatných prvků pro stanovení genetické podstaty lidských chorob. Vývoj novějších high throughput technologií, které umožňují analýzu velkého množství genů v jediném experimentu, představuje vhodný přístup ke studiu sestřihu RNA.
This thesis is focused on the next generation sequencing technologies and its usage in the study of RNA splicing. RNA splicing is an important process which includes shortening of the pre-mRNA by cleavage of the intronic sequences and followed by ligation of the exonic sequences. Splicing process is regulated by specific regulatory sequences and the set of proteins that directly provide the splicing or affect it. An incorrect assembly of mRNA or any error of the process can cause disorders of physiological processes in the organism. The study of RNA splicing is one of the core elements for genetic determination human diseases. Development of the high throughput technologies, which enables the analysis of the large amount of genes in the only experiment, is the appropriate approach to the study of RNA splicing.
Vedoucí práce: Přemysl Souček
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Středoevropský technologický institut, 2017
Keywords: sekvenování nové generace; sestřih RNA; sestřih RNA; messenger RNA; mRNA; next generation sequencing; RNA, Messenger; bakalářské práce; bachelor's theses