Využití NGS technologií ke studiu sestřihu RNA - Zíková, Pavla (2017)
Práce je zaměřena na sekvenování příští generace a využití těchto technologií pro studium sestřihu RNA. Sestřih RNA je důležitý proces, při kterém dochází ke zkracování pre-mRNA odštěpením intronových sekvencí a následným spojením exonových sekvencí. Proces sestřihu je regulován pomocí specifických regulačních sekvencí a souboru proteinů, které sestřih přímo zajišťují nebo jej ovlivňují. Nesprávné sestavení mRNA nebo jakékoliv porušení tohoto procesu může vést k poruchám fyziologických pochodů v organismu. Studium sestřihu RNA tvoří jeden z podstatných prvků pro stanovení genetické podstaty lidských chorob. Vývoj novějších high throughput technologií, které umožňují analýzu velkého množství genů v jediném experimentu, představuje vhodný přístup ke studiu sestřihu RNA.