Vliv epigenetických modifikací na vazebné vlastnosti proteinů rodiny p53 - Toporcerová, Monika; Brázda, Václav, 1970-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Proteíny rodiny p53 sú bunkové regulátory významné kvôli ich schopnosti inhibovať vznik nádorov. Do tejto rodiny patria proteíny p53, p63 a p73. Plnia úlohu transkripčných faktorov, pričom môžu ovplyvňovať pochody v bunke ako je napr. bunkový cyklus či apoptóza. Pre aktiváciu transkripcie sa tieto proteíny viažu na cieľovú DNA. Epigenetické modifikácie ovplyvňujú väzbu transkripčných faktorov na DNA, ale aj funkciu samotných génov rodiny p53. Cieľom tejto bakalárskej práce je objasniť účinky epigenetických modifikácii na väzbové vlastnosti rodiny proteínov p53 a ich funkciu v bunke.
Protein family p53 is well known due to its function as a tumour suppressors. This family consists of proteins p53, p63 and p73. Their role in cell is as transcriptional factors with an impact on cellular processes like apoptosis or cell cycle. The activity of these proteins depends on binding on target DNA molecule. Epigenetic modifications can modify binding properties of transcription factors on DNA together with function of p53 family proteins. The aim of this bachelor thesis is to describe known effects of epigenetic modifications on binding properties of p53 family and their roles in the cell.
Vedoucí práce: Václav Brázda
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: nádorové supresorové proteiny; p53; epigenetika; chromatin; metylace DNA; acetylace histonů; epigenetics; histones acetylation; Tumor Suppressor Proteins; DNA Methylation; bakalářské práce; bachelor's theses