Úloha transkripčního faktoru HIF1alfa v diferenciaci neurálních kmenových buněk - Šumberová, Veronika; Večeřa, Josef; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá alfa podjednotkou hypoxií indukovaného transkripčního faktoru 1, její funkcí při neurogenezi, její samotnou stavbou a konkrétními mechanismyregulace během normoxie či hypoxie. Hlavní část práce se věnuje popisu mechanismů, které jsou aktivovány při hypoxii a ovlivňují osud neurálních kmenových buněk interakcí transkripčního faktoru s různými molekulami signálních drah. Část práce tvoří charakteristika těchto signálních drah, které s neurogenezí souvisí, část se rovněž zabývá diferenciací neurálních kmenových buněk v dospělém a embryonálním mozku. V závěru práce jsou nastíněny budoucí možnosti terapeutického využití těchto mechanismů.
This thesis deals with the alpha subunit of hypoxia-inducible transcription factor 1. It focuses on its function in the process of neurogenesis, on its structure and on particular mechanisms of regulation under normoxic or hypoxic conditions. The main part describes the hypoxia-activated mechanisms that influence the fate of neural stem cells by causing interaction between the transcription factor and various molecules of signalling pathways. These neurogenesis-related signalling pathways are further described, as well as the process of differentiation of neural stem cells in both adult and embryonic brain. The final part of the thesis outlines future possibilities of using these mechanisms therapeutically.
Vedoucí práce: Josef Večeřa
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: HIF-1-alfa; hyypoxií indukovaný faktor-1-alfa; neurogeneze; neurodiferenciace; signální dráhy; signální transdukce; nervové kmenové buňky; HIF-1-alpha; Hypoxia-inducible factor 1-alpha; neural differentiation; signal transduction; Neurogenesis; Neural Stem Cells; bakalářské práce; bachelor's theses