Úloha transkripčního faktoru HIF1alfa v diferenciaci neurálních kmenových buněk - Šumberová, Veronika (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá alfa podjednotkou hypoxií indukovaného transkripčního faktoru 1, její funkcí při neurogenezi, její samotnou stavbou a konkrétními mechanismyregulace během normoxie či hypoxie. Hlavní část práce se věnuje popisu mechanismů, které jsou aktivovány při hypoxii a ovlivňují osud neurálních kmenových buněk interakcí transkripčního faktoru s různými molekulami signálních drah. Část práce tvoří charakteristika těchto signálních drah, které s neurogenezí souvisí, část se rovněž zabývá diferenciací neurálních kmenových buněk v dospělém a embryonálním mozku. V závěru práce jsou nastíněny budoucí možnosti terapeutického využití těchto mechanismů.