Fyziologická charakteristika sirovodík oxidujících fotoautotrofních bakterií - Procházka, Jiří (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá bakteriemi schopnými oxidovat sulfan, konkrétně čeleděmi Chromatiaceae a Chlorobiaceae, též známými jako purpurové a zelené sirné bakterie. Práce se postupně věnuje jejich obecné charakteristice, taxonomii a fylogenezi. Dále jsou pak rozebrány některé jejich důležité fyziologické pochody, zvláště ty, které jsou pro tyto bakterie charakteristické. Jedná se především o metabolismus síry, který oxiduje sulfan na elementární síru, a také fotosyntetické děje probíhající uvnitř buňky.