Současné přístupy a výsledky celogenomové analýzy pro identifikaci genů významných ve šlechtění plodin čeledě Fabaceae - Plucarová, Jitka; Řepková, Jana, 1959-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá výsledky identifikace šlechtitelsky významných genů prostřednictvím současných metod vycházejících ze sekvenování nové generace. V práci jsou popsány postupy a výsledky studií zaměřených na studium organizace genomu a na identifikaci genů pro rezistenci proti biotickým a abiotickým stresům a genů kvality u vybraných druhů čeledě Fabaceae. Tyto druhy zahrnují modelový druh Medicago truncatula, luskoviny Glycine max, Phaseolus vulgaris, Pisum sativum a pícniny Medicago sativa a Trifolium pratense.
This thesis concerns the results of identification of genes important in breeding via recent methods based on next generation sequencing. In this thesis methods and results of studies focused on exploration of genome organization and identification of genes for biotic and abiotic stress resistance and genes underlying crop quality traits of crops in Fabaceae family are described. Model species Medicago truncatula, pulse crops Glycine max, Phaseolus vulgaris, Pisum sativum and forage crops Medicago sativa and Trifolium pratense are included.
Vedoucí práce: Jana Řepková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: rostlinný genom; sekvenování nové generace; Fabaceae -- genetika; šlechtění rostlin -- genetické aspekty; rezistence rostlin k chorobám; genetické markery; plant genome; next generation sequencing; plant breeding -- genetic aspects; disease resistance in plants; genetic markers; bakalářské práce; bachelor's theses