Detekce intracelulárních fosfo-proteinů a jejich význam u mnohočetného myelomu - Pázmanová, Klára; Říhová, Lucie; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2017)
Intracelulárne signalizačné dráhy predstavujú zložitú komunikačnú sieť, ktorá prenáša signály z mnohých povrchových receptorov do jadra, kde dochádza k aktivácii určitých génových cieľov. Detekcia intracelulárnych fosfo-proteínov umožňuje štúdium signalizačnej siete vrátane analýzy deregulovaných signálnych dráh pri rôznych onkologických ochoreniach. Mnohonásobný myelóm (MM) je hematologická malignita vyznačujúca sa prítomnosťou klonálnych plazmocytov, ktorá vzniká mnohokrokovým procesom zahrňujúcim zmeny na molekulárnej aj bunkovej úrovni. Následné zmeny v signalizácii sa potom môžu odrážať na vzniku vlastného MM, ako aj v reakcii na liečbu, a slúžiť tak k ďalšiemu poznaniu patofyziológie MM. Na detekciu týchto zmien sa používajú metódy western blotting, hmotnostná spektrometria, alebo prietoková cytometria. Intracelulárna prietoková cytometria vo forme tzv. fosfo-flow je schopná analyzovať zmeny fosforylácie na úrovni jednotlivých buniek, a teda umožňuje zamerať sa priamo na klonálne
Intracellular signalling pathways form complex communication network, that transfer signals from several surface receptors to the nucleus, where activation of particular genes takes place. Detection of intracellular phosphoproteins allows evaluation of signalling network including analysis of deregulated signalling pathways in various oncologic conditions. Multiple myeloma (MM), characterized by the presence of clonal plasmocytes, is a hematologic malignancy that evolves through a multistep process consisting of changes on the level of molecules as well as single cells. Following changes in signalization may then be reflected in the formation of MM, as well as in the response to therapy, and serve as means to further knowledge on pathophysiology of MM. For detection of these changes, methods such as western blotting, mass spectrometry, or flow cytometry are used. Application of intracellular flow cytometry in the form of so-called phospho-flow allows detection on the level of single-c
Vedoucí práce: Lucie Říhová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2017
Keywords: intracelulární signální peptidy a proteiny; fosfoproteiny; signální dráhy; průtoková cytometrie; mnohočetný myelom; phosphoproteins; signaling pathways; flow cytometry; Intracellular Signaling Peptides and Proteins; Multiple Myeloma; bakalářské práce; bachelor's theses