Detekce intracelulárních fosfo-proteinů a jejich význam u mnohočetného myelomu - Pázmanová, Klára (2017)
Intracelulárne signalizačné dráhy predstavujú zložitú komunikačnú sieť, ktorá prenáša signály z mnohých povrchových receptorov do jadra, kde dochádza k aktivácii určitých génových cieľov. Detekcia intracelulárnych fosfo-proteínov umožňuje štúdium signalizačnej siete vrátane analýzy deregulovaných signálnych dráh pri rôznych onkologických ochoreniach. Mnohonásobný myelóm (MM) je hematologická malignita vyznačujúca sa prítomnosťou klonálnych plazmocytov, ktorá vzniká mnohokrokovým procesom zahrňujúcim zmeny na molekulárnej aj bunkovej úrovni. Následné zmeny v signalizácii sa potom môžu odrážať na vzniku vlastného MM, ako aj v reakcii na liečbu, a slúžiť tak k ďalšiemu poznaniu patofyziológie MM. Na detekciu týchto zmien sa používajú metódy western blotting, hmotnostná spektrometria, alebo prietoková cytometria. Intracelulárna prietoková cytometria vo forme tzv. fosfo-flow je schopná analyzovať zmeny fosforylácie na úrovni jednotlivých buniek, a teda umožňuje zamerať sa priamo na klonálne